Skip to content

Vergeet niet om in te checken (I)

inchecken nederlands

Vandaag ga ik met iets nieuws op deze website beginnen: een post series in het Nederlands waarin ik over mijn ervaring met leren van het Nederlands schrijf. Vergelijkbaar met mijn “Recently” series, ga ik een post per maand schrijven. Dat is niet te veel, maar ik hoop dat genoeg is om met mijn Nederlands te helpen verbeteren.

Op dit moment schrijf ik niet veel in het Nederlands, alleen voor mijn lessen, maar ik denk dat dat niet genoeg is. Ik heb ook geprobeerd om in Mastodon meer in het Nederlands te publiceren, maar ik heb vaak geen onderwerp die ik in het Nederlands wil schrijven. Maar ik kan wel over mijn leerreis schrijven.

Ik moet eerste zeggen dat ik zeker veel fouten ga maken. En dat is prima. Als je Nederlands praat, voel je vrij om contact op te nemen en vertel me over alle fouten die ik gemaakt heb. Ik zal je ervoor bedanken. Maar ja, laten we beginnen!

Waarom de titel?

Waarom heb ik de titel “vergeet niet om in te checken” voor deze series gekozen? Ik wilde iets creatiefs, maar ook iets die simpel was. Ik gebruik vaan het OV en als je in Nederland woont, dan weet je wel wat de titel over gaat. Je moet altijd in- en uit- te checken. En ik dacht: dat is misschien een interessant pun: ik moet niet vergeten om in te checken met mijn Nederlands.

Hoe gaat jet met mijn lessen?

Sinds oktober volg ik een A2+ cursus. Tijdens mijn intake examen zei de leraar die ik ergens tussen A2+ en B1- zat, dus besloot ze mij om de lager cursus te plaatsen. Ik denk dat het een goed beslissing was. Vóór deze cursus heb ik drie andere gedaan: twee bij de universiteit en één bij een andere school.

De cursussen die ik bij de universiteit heb gevolgd waren zeker nuttig, maar ook niet de best volgens mij. De eerste was van 0 naar A1 en de tweede van A1 naar A2. Het problem was dat ik slechts één uur les per week had. Dat was zeker niet genoeg. En het was ook altijd online vanwege de pandemie. Ik weet het zeker die ik geen A2 was bij het einde van de tweede cursus. Maar ze waren gratis en ook een goede kennismaking met de taal.

Na universiteit heb ik een B1 cursus gevolgd. Ik heb een intakegesprek gehad en de leraar zei dat ik de B1 cursus zou moeten volgen. Ik denk dat het een beetje te moeilijk was. Ik heb zeker veel geleerd, maar ik had meer structuur nodig.

Nu zit ik bij een A2+ cursus. En misschien vraag je af: wat is A2+? Ik weet het ook niet, maar deze school heeft deze intermediaire niveaus. Volgens het boek dat we voor de lessen gebruiken, zou ik B1 bij het einde zijn. De school zegt echter A2+. Is dat belangrijk? Ik weet het niet. Ik heb het gevoel dat ik veel bij deze cursus geleerd heb, en dus ben ik ermee echt blij.


Oké, dit is het einde van dit artikel. Het werd een beetje langer dan ik verwachte, maar dat is prima. Ik heb andere dingen die ik wilde hierover schrijven, maar dan heb ik niets voor volgende maand. Tot volgende keer!