Skip to content

Vergeet niet om in te checken (II)

inchecken nederlands

Vorige maand besloot ik om een nieuwe serie op deze website te beginnen: vergeet niet om in te checken! Vandaag ga ik nog een beetje meer schrijven over mijn Nederlands leervoortgang en ook over wat is tijdens de vorige maand gebeurt.

In het vorige artikel schrijf ik dat het een beetje langer dan ik verwachte was en dat er andere dingen die ik wilde daarover schrijven waren. Ik ben ze helemaal vergeten. Dus ik moet aan iets andere denken. Ik ga het vandaag hebben over TV series, boeken een Nederlands praten.

๐Ÿ“บ TV Series

De afgelopen maanden heb ik een paar TV series in het Nederlands gekeken. Sommige waren makkelijker dan andere om te begrijpen, maar het is prima. Mijn strategie is om de series te kijken met Nederlands audio en ondertitels. Natuurlijk zijn er veel dingen die ik niet begrijp, maar ik heb altijd het hoofdverhaal begrepen. Daarom ben ik erover blij.

Maar nou, welke series heb ik gekeken? De eerste was Anne+, die een queer webserie is. Sinds het een webserie is, dan zijn de afleveringen niet zo lang. Dat was een goed begin voor mij. Er is ook een movie, maar ik denk dat ik het nog niet heb gekeken. Ik weet het niet zo zeker.

De tweede Nederlandse series die ik heb gekeken was Dirty Lines. Desondanks zijn Engelse titel, is het ook een Nederlands series. Het is gebaseerd op het boek 06-Cowboys en het gaat over het verhaal van de eerste sekslijnen in Nederland uit 1987.

Een afleiding voor jou: sneeuwpop cupcakes
Een afleiding voor jou: sneeuwpop cupcakes

In een andere categorie, heb ik De Luizenmoeder gekeken. Als je dit ben aan het lezen, dan spreek je Nederlands. Dus ken je het zeker. Ik heb de film not niet gekeken, maar de hele series wel. Misschien binnenkort.

De volgende is een Belgische series: Knokke Off. Er zijn ook een paar Nederlandse mensen. Dit was veel moeilijker om te begrijpen, een mijn vriend (die Nederlands is) vond het ook ingewikkelde. Toch waren de ondertitels goed genoeg om alles te begrijpen.

Eindelijk, en ook de laatste Nederlandse TV series die ik heb gekeken, is Als de Dijken Breken. Het gaat overโ€ฆ je kan het radenโ€ฆ wat zou gebeuren als de dijken breken. Het was heel dramatisch, en het is een goede herinnering dat de veiligheid van de dijken moet serious worden genomen.

๐Ÿ“š Boeken

Dit gaat een heel kort deel zijn. Ik heb niet zo veel boeken in het Nederlands gelezen, maar de laatste tijd ben ik de Harry Potter boek series aan het lezen. Ik lees de boeken in mijn Kobo terwijl in naar de audiobook luistert via Storytel. Ik denk dat dat een goede strategie kan zijn om de uitsprak van alle woorden te luisteren. En de stem van Jan Meng is ook heel leuk voor dit soort verhaal denk ik.

Bovendien heb ik Harry Potter en de Steen der Wijzen al gelezen en nu ben ik bezig met het tweede boek, Harry Potter en de Geheime Kamer. Die boeken zijn niet makkelijk volgens mij. Er zijn heel veel worden die ik niet ken, maar ik denk dat ik het verhaal goed kan begrijpen. Bijvoorbeeld merkte ik al veel verschillen tussen de boeken en de films op. Ik denk dat dat een goed teken is.

๐Ÿ—ฃ๏ธ Nederlands Praten

Als laatste deel wil ik ook een beetje over Nederland pratenโ€ฆ schrijven. Sinds ik terug ben van Portugal, spreek ik zoveel mogelijk Nederlands tegen mijn vriend. Tijdens oud en nieuw hadden we een klein feestje waarin ik praat ook in het Nederlands. Daarnaast probeer ik ook met Sebastiaan in het Nederlands ook te chatten. Het gaat beter dan de vorige keer dat ik dit heb geprobeerd.

Ik heb ook gemerkd dat ik veel fouten met pronomina maakt, namelijks met pronomina die naast een voorzetsel gaan (als een object?). Dus voor jou, voor mij enzovoort. Ik moet eraan werken.


Nou, dat was het einde. Ik weet het zeker dat ik veel fouten heb gedaan, maar dat is deel van het leerproces. Ik hoop dat je een leuke maand heeft. Tot volgende keer!