Skip to content

Vergeet niet om in te checken (V)

inchecken nederlands

Welkom bij de vijfde deel van deze serie: vergeet niet om in te checken. Vandaag ga ik een beetje praten over mijn nieuwe en toekomstige Nederlandse lessen, Nederlands schrijven, en ietsjes anders.

📚 Lessen

Mijn lessen plannen zijn verandert. Vorige keer heb ik gezegd dat ik van plan was om een minder intens cursus tijdens de zomer te volgen. Deze cursus (B1+) had maar één les per week. Helaas gaat dat niet lukken want blijkbaar begint het vóór het einde van mijn huidige cursus (B1). En dat kan niet.

Daarom heb ik besloten om een intensieve cursus, zoals die die ik nu volg, te volgen. Dat betekend dat ik nu lessen tot het begin van juli heb gepland. Altijd twéé keer per week.

Daarna denk ik dat het een goed idee is om met cursussen te stoppen, of tenminste pauzeren. Sinds oktober afgelopen jaar heb ik Nederlands lessen bijna elke week gehad: vanaf A2+ tot B1 (nu) en straks B1+. Vier verschillende cursussen. Het is dan tijd om alles te laten bezinken, en te zien hoe ik verder met mijn Nederlands avontuur wil.

✏️ Schrijven

Dit is gerelateerd met wat ik boven heb gezegd. Hoe kan ik verder met mijn Nederlands avontuur? Er zijn natuurlijk verschillende manieren, maar wat ik nu denk dat het belangrijkste is is om mijn woordenschat uit te breiden. Misschien moet ik meer schrijven, hier op deze website, of misschien in privé. Ik weet niet precies wat ik hiermee zou doen.

📖 Lezen

Inmiddels ben ik klaar met Harry Potter en de Vuurbeker en ik ben ook met ‌Harry Potter en de Orde van de Feniks begonnen. Er zijn nog steeds heel veel woorden in deze boeken die ik niet begrijp, maar ik denk dat het prima is. Soms vertaal ze naar het engels en weet ik ze ook niet. Die zijn meestal woorden die gebruikt worden om iets te beschrijven, bijvoeglijke naamwoorden.

De verhalen begrijp ik wel goed, en ik merk zo veel verschillen tussen de boeken en de films. Ik heb deze boeken in het Engels jaren geleden gelezen, maar ik herinner er niet zo goed van. Ik heb de films wat vaker gezien toen ik jonger was, toen ik nog geen bril nodig had.

Ik denk dat dat was eigenlijk de tijd waarin ik een behoefte aan bril begon te hebben. Ik herinner me nog goed dat ik de ondertiteling wat Harry Potter niet goed kunt lezen.


Ik ben er bijna klaar mee, maar ik wil nog zeggen: ik heb onlangs een paar buitenlandse films gekeken die niet in het Engels waren. In de bioscoop. Dus ik heb deze films begrepen alléén vanwege de Nederlandstalige ondertitelingen. En het kwam goed. Ik moet zeggen dat het is interessante ervaring is.

Tot volgende keer!