Skip to content

Vergeet niet om in te checken (VI)

inchecken nederlands

Welkom bij de zesde deel van deze serie: vergeet niet om in te checken. In deze serie probeer ik om een beetje over mijn leven in het Nederlands te schrijven. Vandaag wil ik over examens, boeken en Eurovisie hebben.

🎓 Lessen

Er is geen interessante nieuws over lessen, maar ik wil sowieso een update geven: ik heb nu nog maar één les en daarna is mijn B1 cursus afgelopen. Dit gebeurt volgende dinsdag. Volgende donderdag begin ik al met de B1+ cursus. En dit is de laatste cursus die op mijn huidige plan staat.

📝 Examens

Inmiddels heb ik hier over iets anders niet gepraat: examens. Welke examens? Het hangt ervan af. Aan het einde van het jaar, of misschien in het begin van volgende jaar, wil ik het Staatsexamen doen. Het is nog steeds niet duidelijk of ik het B1 of B2 examens wil doen, maar waarschijnlijk ga ik de B2 proberen.

Echter dacht ik dat ik met het inburgeringsexamen zou beginnen. Dit is alleen maar A2 dus ze zijn makkelijker, maar ik dacht dat het een goede ervaring zou zijn om te zien hoe dit werkelijk gaat. Het inburgeringsexamen bestaat uit zes delen:

  1. Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM)
  2. Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA)
  3. Taalvaardigheden: Lezen, Luisteren, Schrijven en Spreken

Voor het ONA-examen heb ik een vrijstelling gekregen omdat ik in Nederland werkt. Maar de andere moest ik toch doen. Ik heb het KNM-examen en het luisterexamen op dezelfde dag gedaan. De dag daarna deed ik het leesexamen. En die waren in februari. De resultaten van die drie examens kwamen over een paar dagen daarna uit. Die zijn alleen meerkeuze examens dus de computer kan ze corrigeren.

Bijna een maand later kon ik het spreekexamen doen. Het resultaat voor dit examen duurde drie weken. En nog een maand later kon ik het laatste examen, het schrijfexamen, doen. Het resultaat voor dit examen duurde het langste: vier weken en één dag.

Nou, sinds gisteren kan ik zeggen dat ik geslaagd voor het inburgeringsexamen ben. Ik denk dat ik het diploma binnen vier weken ga krijgen. Ik heb er geen plannen voor: het is alléén maar een diploma die nuttig kan zijn als ik ooit wil naturaliseren, en misschien zijn er dan andere eisen.

📚 Lezen

Als het om boeken gaat, was april wat exotisch. En ik bedoel dat niet letterlijk, maar figuurlijk. In de vorige post zei ik dat ik met het vijfde boek van Harry Potter was begonnen. Dit was in het begin van april. Inmiddels is dit boek al uitgelezen. Niet alleen dit boek, maar ook alle andere.

Misschien werd ik verslaafd aan lezen tijdens april, maar de waarheid is dat ik vijf boeken van de Harry Potter serie heb gelezen. Ik ben met deze serie in december begonnen en toch heb ik meer dan 50% van de boeken in één maand uitgelezen.

Nou, ik denk dat het een goede en belangrijke ervaring was. IK heb nog nooit zo veel in het Nederlands gelezen, en desondanks het feit dat ik niet alles begreep, denk ik dat het echt goed ging. Ik begreep het verhaal, alle hoofdpunten en merkte veel verschillen tussen de boeken en de films.

Maar nu… wat ga ik verder lezen? Weet het niet zeker. Ik heb een grote achterstand met de Donald Duck stripboeken, dus misschien is het een goed idee om die te lezen. Heb jij weleens wat aanraders?

🪩 Eurovisie

Zoals ik in het begin zei, wil ik over Eurovisie praten: het is nu Eurovisie tijd. In afgelopen jaren heb ik Eurovisie altijd in het Engels of in het Portugees gekeken. Het problem met het Engels is dat de versie op YouTube geen commentaar heeft en ik kan de BBC versie alléén maar met een VPN kijken. En het probleem met de Portuguese versie is dat mijn partner het niet begrijpt.

Dus we besloten om het in het Nederlands dit jaar te kijken. Nou, het ging goed. Ik kon niet alles begrijpen, vooral als ik Engels en Nederlands op hetzelfde moment hoor. Maar in het algemeen kreeg ik veel meer informatie dan ik zou krijgen als ik alleen maar de Engelse versie zonder commentaar had gekeken.


Nou, we zijn aan het einde. Ik hoop dat mijn Nederlands steeds beter wordt en tot volgende maand!